Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Παιδοψυχιατρική στην κλινική πράξη” για Επαγγελματίες Υγείας Ακαδημαϊκό έτος 2025-26

Η  Ελληνική Εταιρεία για την Προαγωγή της Ψυχιατρικής και των Συναφών Επιστημών (ΕΛΕΠΨΥΣΕΠ) διοργανώνει, κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους 2025-26,  Webinar  με τίτλο «Παιδοψυχιατρική στην Κλινική Πράξη» για Επαγγελματίες Υγείας με διδάσκουσα την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΕΨΥΣΕΠ, Ελένη Λαζαράτου.

Η Ελένη Λαζαράτου ήταν υπεύθυνη για πολλά χρόνια της Υπηρεσίας Παιδιών και Εφήβων στο ΚΚΨΥ Βύρωνα, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, ΕΚΠΑ. Έλαβε την Παιδοψυχιατρική ειδικότητα στη Γαλλία όπου παρέμεινε επί οκταετία και εργάσθηκε ως βοηθός καθηγητού στο Πανεπιστήμιο Paris VI.  Στον εκπαιδευτικό τομέα η δραστηριότητα της εκτείνεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την παιδοψυχιατρική. Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις και είναι συγγραφέας δύο βιβλίων στη Γαλλική γλώσσα  και έξι στην Ελληνική.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφέρεται στις ψυχικές διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, όπως και στα ψυχοκοινωνικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν συχνά τα παιδιά και οι  έφηβοι. Εξετάζεται η αλληλεξάρτηση και η αλληλεπίδραση των βιολογικών, ψυχολογικών, οικογενειακών  και κοινωνικών παραγόντων για την εκδήλωση της κάθε διαταραχής. Τονίζονται όλα τα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διεργασιών που  συντελούνται στην αναπτυξιακή πορεία του ανθρώπινου όντος  και δίνεται  ιδιαίτερη προσοχή στην  ψυχοδυναμική κατανόηση των παθολογικών εκδοχών και της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης. Κάθε θεωρητικό μάθημα θα ακολουθείται από την αντίστοιχη κλινική παρουσίαση.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας όπως παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους, παιδιάτρους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και  ειδικούς εκπαιδευτές με στόχο να τους οδηγήσει στην αναγνώριση, κατανόηση και αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Μπορεί εξίσου να φανεί ωφέλιμο σε μεταπτυχιακούς ή εν ενεργεία επαγγελματίες που συμμετέχουν σε διεπιστημονικές παιδοψυχιατρικές ομάδες, υποδεικνύοντας ορισμένα σημεία κομβικά για την κλινική πρακτική.

Η εκπαίδευση θα γίνεται εξ ’αποστάσεως, μέσω zoom, κάθε δεύτερη Παρασκευή  και ώρα 14.00-17.00  καθ’ όλη την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2025-26. Αναλυτικά  οι  ημερομηνίες αναφέρονται στο πρόγραμμα που ακολουθεί. Έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα σύγχρονης και ασύγχρονης παρακολούθησης για όσους δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Υπάρχει επίσης δυνατότητα κλινικής εποπτείας περιστατικών, μετά από απευθείας συνεννόηση με την κα Λαζαράτου (email : elazar@med.uoa.gr).

Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται σε 600 ευρώ για τις νέες εγγραφές, και 500 ευρώ για όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει κατά το παρελθόν κάποιο σεμινάριο ή εκπαιδευτική μας δραστηριότητα ή θα εγγραφούν νωρίτερα από τον Σεπτέμβρη. Τα δίδακτρα θα καταβληθούν σε δύο ισόποσες δόσεις σε τραπεζικό λογαριασμό ή στα γραφεία της εταιρίας. Η πρώτη δόση θα είναι κατά την εγγραφή (μέχρι 30/9/25) και η δεύτερη μέχρι 12/1/26.  Σε περίπτωση ομαδικής εγγραφής (τουλάχιστον 5 άτομα) θα υπάρχει έκπτωση 20%.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να γράψετε στο  elepsysep@gmail.com  ή να  απευθύνεστε στην Γραμματεία της εταιρείας στο 210-7250544 και στο 6942981956 (κ. Μαρία Μιντούλλα)

Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η επιλογή θα γίνει σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια (βιογραφικό σημείωμα, βασικό πτυχίο, εργασιακή εμπειρία κ.α). Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αναλάβουν την παρουσίαση κλινικών περιστατικών, αντίστοιχων των θεωρητικών παρουσιάσεων. Γενικά είναι επιθυμητός ο διάλογος και  η ενεργή συμμετοχή όσων θελήσουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο.

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης εφ΄ όσον έχει διαπιστωθεί παρακολούθηση 14 εκ των 16 συνεδριών.

Παρατίθεται το πρόγραμμα του σεμιναρίου

Πρόγραμμα θεματικών ενοτήτων  « Παιδοψυχιατρική στην Κλινική Πράξη» για Επαγγελματίες Υγείας

Α΄ μέρος:   Κλινικές εικόνες

  1. 10/10/25

Το αντικείμενο και η ιστορία της Παιδοψυχιατρικής

Η ταξινόμηση στην Παιδοψυχιατρική

2.  24/1025 

Παιδοψυχιατρική εκτίμηση

Το Παιγνίδι και η Ζωγραφική ως διαγνωστικά εργαλεία

3.  7/11/25

Διαταραχές του λόγου και της επικοινωνίας

Μαθησιακές διαταραχές

Παρουσίαση περιστατικού

4.  21/11/25

Διαταραχή του κινητικού συντονισμού  

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-  Υπερκινητικότητα

Παρουσίαση περιστατικού

5.  5/12/25

Διαταραχές του αυτιστικού φάσματος

Παρουσίαση περιστατικού

6.  12/12/25       

Ψυχοσωματικές διαταραχές

Διαταραχές  σίτισης και  διατροφής

Διαταραχές ύπνου

 Παρουσίαση περιστατικού

7.  16/1/26

Αγχώδεις διαταραχές

Ψυχικό τραύμα και διαταραχή μετατραυματικού stress

Επιλεκτική αλαλία

Παρουσίαση περιστατικού

8. 30/1/26

Φοβίες της παιδικής ηλικίας – Σχολική φοβία

Κατάθλιψη και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές σε παιδιά και εφήβους

Παρουσίαση περιστατικού

9. 13/2/26  

Παιδικές Ψυχώσεις – Παιδική Σχιζοφρένεια

Διπολική διαταραχή

Διαταραχές προσωπικότητας

Παρουσίαση περιστατικού

10. 27/2/26  

Διαταραχές απέκκρισης

Διαταραχή διαγωγής

Παρουσίαση περιστατικού

11. 13/3/26  

Μυοσπάσματα (τικ)

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Παρουσίαση περιστατικού

Β΄ μέρος: Ψυχοκοινωνικά προβλήματα

12. 27/3/26

Κακοποίηση -Παραμέληση

Σχολικός εκφοβισμός (bullying)

Διαζύγιο στη ζωή του παιδιού

13.  3/4/26

Το παιδί απέναντι στην ασθένεια και τον θάνατο

Βρέφη και παιδιά στα πλαίσια της ιδρυματικής περίθαλψης

Παιδιά μετανάστες

14. 24/4/26

Υιοθεσία

Τα παιδιά της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Νέες μορφές οικογένειας-Οικογένειες ομόφυλων γονέων

Γ΄ μέρος:    Πρόληψη και θεραπεία

15.  8/5/26

Ψυχοπαθολογία της βρεφικής ηλικίας

Ψυχοπαθολογία της εφηβείας

16.  22/5/26

Πρόληψη στην παιδοψυχιατρική

Βιολογικές θεραπείες

Ψυχοθεραπείες